Importanţa lecturii în dezvoltarea personală .

„Cartea reflectă ca o oglindă lungul şir de secole al vieţii omenirii, istoria luptei sale pentru existenţă, pentru un viitor mai luminos, suferinţele, bucuriile, înfrângerile şi biruinţele sale toate. Iubiţi cartea, îngrijiţi-o şi citiţi cât mai mult. Cartea ne este prieten credincios, de nădejde.”
 (G. F. Morozov)
Cărţile reprezintă acea conversaţie a noastră cu înţelepţii, dialogul cu sine însăşi. Acea muncă spirituală, acel progres spiritual care le obţinem din cărţi sunt prea rar găsite în viaţa de zi cu zi
O bună parte a tinerii generaţii  realizează cu regret că deţine un bagaj sărac de cunoştinţe, un vocabular redus, iar atunci când vine vorba de comunicare, aceştia întâlnesc tot mai multe lacune. Toate acestea se întâmplă doar din cauza ca nu a fost sesizată la timp importanţa lecturii pentru dezvoltarea personalităţii noastre.
Toţi suntem obligaţi să avem grijă de dezvoltarea noastră intelectuală. Este datoria noastră faţă de comunitatea în care trăim şi faţă de noi înşine.
Cartea este cel mai fidel prieten pe care îl putem avea, ea te face să te bucuri, să râzi şi să plângi. Toate cărţile sunt menite să ne înveţe ceva, pe planul culturii, tehnicii, ştiinţei, moralei, comportamentului etc. Tânăra generaţie se declară a fi prea ocupată pentru a mai găsi timp pentru citit. Oare care este motivul că ne îndreptăm spre o societate în care nu se mai promovează lectura?
În viziunea mea totul începe din familie unde nu este promovată cartea, urmează grădiniţa, şcoala, facultatea, se predau o mulţime de materii, dar nu sunt promovate cele mai importante lecţii cum ar fi: responsabilitatea, respectul, politeţea şi  dorinţa de autodepăşire. În prezent, calculatorul, televizorul, mass-media sunt concurenţi puternici lecturii. Informaţia este mai rapidă prin televiziune şi internet, iar citirea cărţilor se consideră a fi ceva învechit.
Din această cauză am hotărât să trec în revistă  beneficiile lecturii, în speranţa influenţării opiniei celor care consideră cititul o pierdere de timp:
LECTURA…
–        îmbogăţeşte cultura generală;
–        dezvoltă abilitatea  de-a învăţa, de-a munci;
–       dezvoltă memoria;
–       îmbogăţeşte vocabularul;
–       este un instrument de dezvoltare şi educare personala;
–      lărgeşte orizontul cunoştinţelor;
–      face bine sufletului şi psihicului.
Cartea este un instrument esenţial pentru educaţie. Datorită acesteia putem călători în trecut, în diferite epoci, spre toate colţurile lumii, pentru a învăţa, a observa, pentru a înţelege adevărul, a dobândi cunoştinţe. De ce oare nu le-am vedea în rolul unor prieteni care ne revelează multe adevăruri, ne sprijină în vicisitudinile vieţii- vindecă rănile noastre şi ne scapă de singurătate?
Nu îndemn pe nimeni să petreacă tot timpul cu cartea în mână, dar afirm cu siguranţă că aceasta poate fi  bine îmbinată  cu restul activităţilor.
“Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii” M. Eminescu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog